Actualitat

Com serà la Zona Baixa Emissions de Manresa (ZBE).

Oct 2, 2024

A partir del mes de gener entrarà en funcionament la ZBE de Manresa en fase informativa i serà efectiva amb sancions a partir del mes de juny del 2025. Aquesta ZBE respon en primer lloc a la Llei 7/2021 de Canvi Climàtic i Transició Energètica, que obliga els municipis de més de 50.000 habitants a establir una ZBE i a la normativa de la Generalitat que ho amplia a municipis de més de 20.000 habitants. Per tant, es tracta d’una obligació legal dels ajuntaments però alhora és una eina per lluitar contra el canvi climàtic i les grans afectacions a la nostra salut que comporta la contaminació.

Quin serà l’àmbit de la ZBE.

A Manresa la ZBE quedarà delimitada per l’avinguda de les Bases  de Manresa, avinguda Països Catalans, un tram  de la  C-55, el Passeig del Riu i els carrers Francesc Moragas i Miquel Martí i Pol. En queden fora les zones més perifèriques com els barris Cots-Guix-Pujada Roja, Viladordis, el Xup i Sant Pau, així com la Mion i gran part de la Carretera de Santpedor. També els polígons industrials dels Dolors, Trullols, Bufalvent, el Pont Nou I i el futur Pont Nou II, i la zona esportiva del Congost.

(Font: Ajuntament de Manresa)

Quins vehicles no podran accedir a la ZBE.

La ZBE serà operativa de dilluns a divendres de 7 a 20 hores per a tots els vehicles que no tinguin l’etiqueta ambiental (Encara que no és obligatori portar enganxada al vehicle l’etiqueta perquè la Policia Local pot verificar-ho, sí que és molt recomanable). Durant l’any 2025 en quedaran exclosos els vehicles del les persones residents a Manresa que no tinguin etiqueta ambiental.

El reglament de la ZBE també preveu una sèrie d’excepcions temporals per a situacions concretes:

⦁ Els professionals propers a l’edat de jubilació.
⦁ Vehicles industrials singulars.
⦁ A les persones amb rendes baixes amb una vigència d’un any (1).
⦁ Vehicles per a activitats singulars i esporàdiques (2)
⦁ Als vehicles històrics.
⦁ Als vehicles destinats a persones amb mobilitat reduïda.
⦁ Serveis d’emergència i essencials.
⦁ Vehicles de particulars per motius o tractaments mèdics periòdics.
⦁ Als vehicles amb matrícula estrangera que compleixin els requisits d’emissions.
⦁ Els vehicles que presten el servei de transport públic i de serveis municipals de llarga temporalitat. (3)
⦁ Els vehicles de les categories N1 (furgonetes amb pes brut fins a 3,5 tones), tindran un any més d’exempció i N2 (amb pes brut entre 3,5 i 12 tones) i N3 (amb pes brut superior a les 13 tones), tindran dos anys més d’exempció.

També es preveuen autoritzacions diàries per accedir, circular i estacionar de forma esporàdica dins la ZBE, per un màxim de 24 dies l’any entre l’1 de gener i el 31 de desembre de l’any.

Per poder beneficiar-se d’aquestes excepcions caldrà que el titular del vehicle estigui censat a Manresa i el registri en un nou Registre municipal que es crearà.

L’incompliment de la normativa establerta a l’ordenança de la ZBE preveu sancions econòmiques de 200 euros.

Els vehicles estrangers que vulguin accedir a la ZBE resten també subjectes als mateixos requeriments establerts.

Si es compleix un dels supòsits que preveuen les excepcions i el vehicle no està inscrit al Registre, la persona titular del vehicle ha de tramitar l’autorització corresponent davant el Registre de vehicles autoritzats a la ZBE com a màxim 24 hores després del moment que efectivament s’hagi accedit a la ZBE, llevat que l’accés hagi estat motivat per una urgència mèdica degudament acreditada. En aquest cas, es pot tramitar en el termini de tres dies, comptats a partir del mateix dia en què hagi tingut lloc.

⦁ Els vehicles les persones titulars dels quals acreditin uns ingressos econòmics anuals pel global dels conceptes (pensions, ajudes, rendes, lloguers, interessos de capital…) inferiors a dues vegades l’indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM), incrementat segons el nombre de membres de la unitat familiar, si escau, i calculat a partir dels ingressos de la dita unitat familiar.
⦁ Vehicles que disposin d’una autorització específica de l’Ajuntament de Manresa per prestar serveis en activitats singulars, o en esdeveniments extraordinaris a la via pública o que hagin de realitzar una activitat singular i esporàdica.
⦁ Tenen un període màxim d’exempció de dos anys, sempre i quan s’hagi aprovat un pla de renovació de la flota. Aquest període es pot ampliar fins a 2 anys més per motius degudament justificats.

Tindràs molt per molt poc

Et truquem?

Omple el formulari i ens posarem en contacte amb tu.

    Accepto els termes

    Et truquem?

    Omple el formulari i ens posarem en contacte amb tu.

      Accepto els termes