Una mica d'història

Una mica d’història

A finals dels anys vint…

Quan tot just començaven a circular els primers cotxes i motocicletes per les vies i carrers de les ciutats, un grup de conductors del Bages i Berguedà, aleshores anomenats “xofers”, van detectar que tenien unes necessitats comunes que els unien. Els vehicles motoritzats eren un perill important i estar davant d’un volant comportava uns riscos i unes responsabilitats.

Per això, per tal de conduir més tranquils i evitar possibles problemes en cas d’accident, aquests primers conductors, molts d’ells professionals del transport, van decidir associar-se per gaudir d’assistència jurídica i de suport econòmic en cas d’accident.

Així va néixer a Manresa, el 14 de març de 1930, i després de dos anys de converses, l’Associació de Chofers Manresa-Berga, que el 1964 va adaptar el nom de Montepio de Conductors Sant Cristòfol Manresa-Berga. En el moment de la seva fundació, l’entitat es va instal·lar al “Cafè Majestic” de la Muralla del Carme, i posteriorment, diferents cèntrics edificis de la ciutat van acollir la seu de l’entitat fins a instal·lar-se a l’espai actual de la plaça sant Jordi el 1966. L’edifici original va ser substituït anys més tard per un de nou, que es van inaugurar el mes d’abril de l’any 1984.

Des del seu inici, montepio…

Ha anat ampliant el nombre de serveis que ofereix amb el principal objectiu de donar el màxim possible de beneficis a les persones associades. Ja l’any 1934 es va creure convenient proporcionar subsidis de defunció, invalidesa i vellesa i el 1953 es va ampliar l’oferta amb serveis mèdics quirúrgics.

Una altra fita important és la creació l’any 1999 de Segursoci, la corredoria d’assegurances de montepio que va néixer per ampliar la línia de serveis i avui està plenament consolidada.

La visió oberta i avançada que ha caracteritzat sempre el montepio va permetre que, des de gairebé els seus inicis, pogués oferir als seus socis cobertura a tot l’estat a través de l’Intercambio de Mutualidades de Conductores de Automóbiles de España (IMCAE), institució de la qual va ser promotora i que ha presidit en diferents períodes. En l’àmbit internacional hem tingut un paper impulsor de la Unió Internacional de Conductors (UICR) i de la Unió Iberoamericana de Conductors d’Automòbils (UICA).

El montepio ha treballat de valent…

A la Catalunya Central, per crear delegacions a un gran nombre de pobles amb l’objectiu de donar un servei més proper a l’associat. Durant la dècada de la seva fundació, es van obrir les primeres oficines a Berga i, entre els anys quaranta i cinquanta, es van gestionar delegacions a una quinzena de pobles del Bages, Solsonès, Anoia, Osona i Berguedà. En aquest mateix període, l’entitat es va fer càrrec de les oficines de Solsona i Igualada.

L’any 2021 l’entitat va fer una nova transformació al canviar el seu caràcter de mutualitat pel d’una associació sense ànim de lucre amb la denominació actual de “Associació Sant Cristòfol Manresa-Berga antic “Montepio”. L’objectiu d’aquest canvi és poder garantir i ampliar els serveis actuals però sense les estrictes restriccions que imposa l’estructura jurídica de mutualitat.

A banda dels serveis adreçats a les persones associades el montepio, es caracteritza per la seva implicació en el suport de molts projectes culturals i socials del nostre territori. Cal destacar l’organització anual de la festivitat de Sant Cristòfol a molts pobles de la Catalunya Central i actualment manté la tradició a Manresa i a Berga. També és molt important el paper de montepio com a referent en els estudis de mobilitat i seguretat viària a les nostres comarques, amb una especial atenció a la prevenció dels accidents. En aquest àmbit de prevenció cal destacar “Conductàlia”, les jornades d’educació viària adreçades als joves que s’han celebrat anualment a diversos pobles i ciutats.

Tindràs molt per molt poc

Et truquem?

Omple el formulari i ens posarem en contacte amb tu.

    Accepto els termes

    Et truquem?

    Omple el formulari i ens posarem en contacte amb tu.

      Accepto els termes