Et truquem?

Omple el formulari i ens posarem en contacte amb tu.

    Accepto els termes

    Et truquem?

    Omple el formulari i ens posarem en contacte amb tu.

      Accepto els termes

      Actualitat

      ELS PATINETS I VMP, ÀNGELS O DIMONIS?

      Ago 29, 2023

      De què estem parlant?

      Des de fa un temps un nou actor ha aparegut inesperadament entremig dels nostres desplaçaments urbans. Estem parlant dels VPM (Vehicles de Mobilitat Personal), exemplificats en els patinets. Aquesta irrupció sobtada ens ha agafat a usuaris, vianants i administracions amb el pas canviat, i per tant fins ara s’ha actuat poc i amb molts dubtes i recels. Per part dels usuaris és un sistema de transport que presenta molts avantatges i, per tant, l’ús s’està estenent; pels vianants és una invasió que sovint molesta i posa en perill la seva integritat, per tant, reaccionen denigrant l’invent; les administracions estan reaccionant, però ho fan lentament i amb molts dubtes, només cal veure les resolucions temporals de l’AMT per prohibir l’accés dels patinets al metro pels ensurts amb aquests vehicles.

      Per aportar una mica d’informació al debat, o com es diu popular «Posar llum a la foscor», des del montepio hem preparat un seguit d’articles curts que volen aportar dades i criteris sobre aquest fenomen en expansió.

      Què és un VMP?

      Per tenir clar de què estem parlant, un vehicle de mobilitat personal és un aparell que té una o més rodes, disposa d’una única plaça i va propulsat exclusivament per motors elèctrics, que poden proporcionar-li una velocitat màxima per disseny entre els 6 i els 25 km/h. No és un VMP, per tant, un vehicle sense sistema d’autoequilibri i amb seient, vehicles de competició, vehicles per a persones de mobilitat reduïda, vehicles ja inclosos en el reglament com els ciclomotors o els patinets amb seient (que requereixen una autorització administrativa) i òbviament les joguines.

      Un vehicle de mobilitat personal, doncs, és un vehicle, però no li cal autorització administrativa ni assegurança per circular; amb tot, pot incórrer en conductes sancionables, com per exemple: ús del telèfon mòbil o d’auriculars, no sotmetre’s a la prova d’alcohol o drogues, circular per voreres o zones de vianants o circular amb un acompanyant. (FONT: Servei Català de Trànsit)

      Com anirem veient en posteriors articles d’aquesta sèrie, no estem parlant exclusivament de patinets, sinó de diversos tipus de vehicles, amb els seus drets i obligacions de circulació.

      Josep M Soler · Director montepio

      Tindràs molt per molt poc