Actualitat

S’aplicarà la Zona de Baixes Emissions (ZBE) a Manresa?

Mar 25, 2022

La implantació de la ZBE a la ciutat de Manresa és una de les qüestions que crea més neguit en tots aquells manresans/es que tenen un cotxe sense etiqueta d’impacte ambiental. A montepio ens arriben contínuament consultes sobre les perspectives i conseqüències d’aquesta implantació.

Segons la Llei estatal de canvi climàtic 7/2021 els municipis de més de 50.000 habitants han d’establir abans del 2023 una ZBE, entre d’altres mesures per reduir la contaminació. A Catalunya aquesta mesura es farà extensiva a tots els municipis de més de 20.000 habitants abans del 2025. Això vol dir que a les comarques del Bages, Berguedà, Solsonès i Moianès només afectaria directament a la ciutat de Manresa.

Un cop exposat el marc normatiu, ara cal matisar tots aquests requeriments per tal de traslladar una mica de tranquil·litat a les persones que es puguin veure afectades.

L’establiment de les ZBE és un fet que tota la ciutadania haurem d’assumir d’una forma o altra perquè la normativa europea i els reptes climàtics i de salut ens obliguen a treballar per millorar la qualitat del nostre aire.

Malgrat la recent sentència contra la ZBE emissions de Barcelona el camí és irreversible i únicament es qüestiona com s’aplica la norma. Arribats en aquest punt la Llei contra el canvi climàtic no diu de quina manera s’han d’establir aquestes zones i quines restriccions han de tenir.

La normativa i el desenvolupament van a càrrec de cada municipi. Conjugar la lluita contra la contaminació i els impactes socials i econòmics d’aquesta mesura és el repte de cada ajuntament, que haurà de definir quina és l’extensió d’aquestes zones, quins són els vehicles afectats o quines excepcions es tenen en compte.

A la ciutat de Manresa hem rebut notícies que es vol optar per una aplicació gradual de la norma que es planificarà durant el 2023 per executar a partir del 2024.

Per tant, llevat de canvis normatius nous, a curt termini aquesta norma no tindrà un impacte a la nostra ciutat però caldrà estar preparats perquè la millora de l’aire que respirem és un guany per a tothom i alhora també ens obliga a posar-hi de la nostra part.

Tindràs molt per molt poc

Et truquem?

Omple el formulari i ens posarem en contacte amb tu.

    Accepto els termes

    Et truquem?

    Omple el formulari i ens posarem en contacte amb tu.

      Accepto els termes