Et truquem?

Omple el formulari i ens posarem en contacte amb tu.

  Accepto els termes

  Et truquem?

  Omple el formulari i ens posarem en contacte amb tu.

   Accepto els termes

   Actualitat

   El vehicle elèctric

   Mar 10, 2021

   La millor de la tecnologia aplicada a la mobilitat, així com els progressos evidents en l’eficiència de les bateries estan revolucionant el món del transport.

   Es pot intuir que a hores d’ara ha arribat el moment d’electrificar el transport i desvincular-lo dels combustibles fòssils. Per fi la tecnologia i l’interès públic estan alineats.

   Les motocicletes i ciclomotors

   Un exemple. El món de les motos està vivint una onada de canvis gràcies a l’electrificació i la tecnologia. Les motos elèctriques van irrompre al mercat el 2019 i l’any 2020 es van presentar 17 models nous.

   Les bateries han progressat força i ara hi ha models que garanteixen els 250 km d’autonomia per ciutat o fins i tot els 400-500 km per carretera. Però en realitat ara hi ha de tot, des de models estil scooter com la SEAT eScooter, la Zero SR/F o les Segway eSooter, eMoped i similars o la Harley Davidson – Liveware, que sembla com una scooter que la faltés el motor. Són motos molt àgils, pensades per la ciutat.

   I, per suposat, també hi ha de models de gran potència com les NIU RQi-GT, les Damon Hypersport o les Energica, que competeix a MotoGP. En fi, que hi ha per tots els gustos possibles, ja que l’oferta s’ha disparat els últims anys i ho seguirà fent.

   El patinet elèctric

   Pel que fa a la mobilitat més a l’abast de tothom, ens vindrà ràpidament al cap el patinet elèctric. En un parell d’anys s’ha obert mercat entre els usuaris.

   Siguem realistes, si des de les administracions volien treure cotxes dels carrers embussats, no serà gràcies al patinet, ja que normalment el fa servir qui es desplaça a peu o en transport públic. Però a nivell d’usuari és molt útil per la curta i mitjana distància.

   A més es poden pujar als transports públics o guardar-los al maleter d’un cotxe. Els preus són molt assequibles, trobant-se dins la forquilla de 120 a 400 euros.

   Òbviament hi ha de més cars, oferint-nos dissenys més acurats o major durabilitat de la bateria, i per tant millor autonomia i rendiment. Això sí, s’ha d’estar pendent de la nova normativa, que ja regula aquesta forma de mobilitat.

   La bicicleta

   Un altre vehicle elèctric en auge, n’és la bicicleta. Aquest vehicle, la bicicleta convencional, va ser supervendes l’any 2020, amb la pandèmia.

   La necessitat de fer esport i sortir de casa – quan se’ns permet – ha disparat el nombre d’usuaris. No obstant això, no tothom utilitza les bicicletes per fer esport. Per molta gent és un mitjà de transport que utilitza a diari.

   És aquí on hi entra l’ús de la bicicleta elèctrica. Com els altres mitjans de transport abans esmentats, la tecnologia ha millorat considerablement la qualitat del vehicle de dues rodes. Així que aquest vehicle serà utilitzat per distàncies mitjanes que requereixin agilitat i flexibilitat.

   Actualment hi ha de models per tots els gustos: de passeig, de carreres, de muntanya, plegables, amb tres rodes, amb remolc… i els preus poden variar molt. Però van des dels 800 euros d’una bicicleta plegable als 2.000 euros d’una de muntanya.

   Per arrodonir-lo, hi ha un accessori que ha sortit recentment que converteix qualsevol bicicleta en elèctrica. Es tracta d’una pinça que es col·loca a la roda del davant. Sembla màgic.
    
   Miquel G.Gómez
   Construint futur des de l’Economia Social i Solidària
   Enginyer informàtic i historiador

   Tindràs molt per molt poc